Gülüş Tasarımı

Gülüş Tasarımı Nedir?

Günlük hayatta sosyal ilişkilerde ahenkli yumuşak bir gülümseme her zaman olumlu bir başlangıç yapmayı ve çevrenizdekileri daha konuşmadan etkilemeyi sağlar. Gülüşünüzdeki olumlu bir değişiklik özgüveninizi üst seviyelere taşır. Günümüzde, hayatımızda büyük bir yer edinmiş olan sosyal medyanın sunduğu olanaklar çerçevesinde görselliğin ön plana çıkmasıyla, güzellik , estetik gibi kavramlarla beraber güzel gülüş bilincinin yerleşmesi sağlanmıştır.

Diş hekimliği uzun bir süre ağız içerisinde çürük dişlerin tedavisi ve ağrının giderilmesi işlemleriyle anılmaktaydı. Estetik işlemler, beklentilerin daha düşük olması, malzeme kalitelerinin yetersizliği ve pahalı olması gibi nedenlerle pek düşünülmemekteydi. Ancak zaman içerisinde, teknolojiyle beraber diş hekimliği materyallerindeki gelişim, güzellik, estetik gibi kavramların ön plana çıkması ile kişiye özel gülüş tasarımı diş hekimliğinin ana ilgi alanlarından biri oldu.

Günümüzde diş hastaları için biyolojik ve fonksiyonel problemlerden arınmış bir ağza sahip olmak yeterli değildir. Fiziksel özellikleriyle bütünleşmiş ama daha çok duygusal yönleriyle uyumlu güzel gülüşlere sahip olmak isterler ve bu nedenle diş hekimliği DSD kullanımı sayesinde günümüz hastasının talep ve estetik beklentilerini karşılamak için daha da gelişmiştir.
Dijital Gülüş Tasarımı (Digital smile design), teşhis vizyonunu güçlendirebilen, iletişimi geliştirebilen ve tedavi boyunca öngörülebilirliği arttıran çok kullanımlı kavramsal bir araçtır.

Modern çağın gereksinimlerine ayak uydurabilmek için dişhekimlerinin geleneksel diş hekimliğinin sınırlarının ötesine geçmeleri ve “Gülüş Tasarımcıları” olmak için bir dizi sanatsal beceri ve vizyon edinmeleri gerekir.

Kısacası, gülüş tasarımı, hekimlik bilgilerinin estetik ve sanat ile harmanlanarak kişiye özel gülüşün planlandığı ve kısa sürede hastaya sunulduğu bir tedavidir. Olanakların bu kadar geliştiği günümüzde içten ve güzel gülebilmek herkesin hakkıdır.

Dijital gülüş tasarımı konsepti ne zamandan beri kullanılmaktadır?

DSD konsepti, 2007 yılında Brezilyalı bir Diş Hekimi/Diş Teknisyeni (Seramikçi) Bay Christian Coachman tarafından keşfedildi ve yıllar içinde belirgin bir şekilde gelişti. Keşfedilmesinden bu yana, Estetik Diş Hekimliği’nin gelecek vizyonunda kendine önemli bir yer edinmiştir. Dünya genelinde , binlerce diş hekimi / diş teknisyeni, bu konuda kendini geliştirmiştir.

Bu tekniğin güzelliği, özel ekipman, yazılım veya büyük finansal yatırım gerektirmemesi ve halihazırda modern bir diş hekimliği muayenehanesinde bulunan dijital ekipmanın Dijital Gülüş Tasarımı süreci için kullanılabilmesidir. Estetik odaklı tedavi planlama rolü günümüzde İmplant diş hekimliği, Periodontoloji, Ortodonti ve Ortognatik cerrahi gibi çeşitli diğer diş uzmanlıklarında da kendine yer edinmiştir.

Dijital gülüş tasarımı nasıl yapılmaktadır?

Bütün konsept, dişler, diş etleri, dudaklar, gülümseme, hareket halindeki yüz özellikleri ve duygusal durum arasındaki ilişki bilgisini elde etmek için bir dizi dijital video ve bir dizi yüksek kaliteli dijital fotoğraf kullanarak , hastanın yüz ve diş orantılarını analiz etmeye dayanmaktadır. Kliniğimize başvuran hastamıza ait fotoğraf ve video çekimleri ilk seansta gerçekleştirilir. Şikayet ve beklentileri not edilir. Tüm bu veriler toplandıktan sonra, görüntüler bir bilgisayara aktarılır, ardından dijital bir cetvel kullanılarak görüntü kalibrasyonu ve ardından görüntüler düzenlenir. Radyografiler üzerinde de dişlerin, dişetinin ve kemiğin sağlık durumu incelenir. Daha sonra fotoğraflar üzerinde dişeti seviyeleri, tasarım ve tedavi işlemlerinin hangi dişleri kapsamı gerektiği, gülme hattının dudakla olan ilişkisi değerlendirilir ve tedavi planı netleştirilir. Sunum yazılımı kullanılarak gülümsemenin yeniden tasarlanması gerçekleştirilir.

Gülümseme tasarımı prensipleri kullanılarak ve hastanın istekleri yerine getirilerek nihai bir dijital gülüş tasarımı özelleştirildikten sonra, dijital görüntüler PDF, keynote veya power point dosyaları şeklinde diş teknisyenleri, internet kullanan uzmanlar ile paylaşılabilir ve tedavi planı da sunulabilir. Yeniden tasarlanmış gülüş hastaya sunulur.Hasta tarafından dijital olarak onaylandıktan sonra, aynı hesaplanmış analizler kullanılarak oluşturulmuş tasarım diş teknisyeni tarafından oluşturulan bir mock-up ( geçici dişler) vasıtasıyla hastanın ağzına aktarılabilir ve estetik olarak test edilebilir. Ağızda hastayla beraber kontrol edilen yeni oluşturulmuş gülüşün kopyası olan gülüşe dair, hastanın fikri alınır ve gerekirse ufak rötuşlarla tasarım son şeklini alır. Bu, hastanın yeni estetik, fonksiyonel ve duygusal yeni gülüşünü deneyimlemesini sağlayacak, tedavi sonunda kazanacağı yeni gülümsemesi ile ilgili öngörü sahibi olacak ve karar verme aşamasını hızlandıracaktır.Hasta ve hekim tarafından test edilmiş ve onaylanmış yeni tasarıma ait bilgiler yeniden laboratuvara aktarılır. Final restorasyonları birkaç gün içinde laboratuvarda üretilir ve son seansta hasta ağzına yapıştırılır.

Dijital Gülüş Tasarımını etkileyen faktörler nelerdir?

Güzel bir gülüş, sadece beyaz dişlerle sağlanamaz. Dişlerle beraber dudaklar, dişeti, gülme hattı ve yüz formu gibi etkenlerin birbirleriyle olabildiğince uyumlu olduğu adeta görsel bir şölendir. Dolayısıyla gülüş tasarımı (smile design) yapılırken bu etkenler de göz önünde bulundurulur ve hatta dudaklara ya da dişetlerine de ufak dokunuşlar yapmak gerekebilmektedir. Estetik kriterlere uygun ancak doğal görüntüyü bozmayan, yapay durmayan ve birbirleriyle uyumlu son görüntü elde edebilmek esastır.

Kliniğimizde gülüş tasarımı yapılırken dişlerin oluşturduğu beyaz estetik ile dişetlerinin oluşturduğu pembe estetik, belirli kriterlere ve hastanın beklentilerine göre değerlendirilir.

Dijital Gülüş Tasarımına kim karar vermektedir?

Restorasyon yapılacak tüm dişler, işlem öncesinde anestezi ile uyuşturulur bu nedenle dişlerdeki hazırlık süresince hastanın ağrı hissetmemesi sağlanır. Kişilerin pek azında hafif bir sızlama görülür. Ancak hastalarımıza geçici restorasyonlar hazırlanarak tedavi süreci tamamlanana kadar geçici kaplamalarla hayat standardının korunması sağlanır.

Beyaz estetik nasıl sağlanır?

Gülüş tasarımında Beyaz estetik elde edebilmek için laminate veneer (yaprak porselen),tam seramik kaplama, bonding uygulamaları, beyazlatma  uygulamaları gibi işlemler yapılabilmektedir.

Hatta eğer uygunsa sadece tel tedavisi işlemiyle dişlere hiç dokunmadan işlemlere devam edilebilmektedir. Bu seçenekler arasında dişe en az dokunuşla maksimum estetik hedeflenmelidir. Ancak bu hedef doğrultusunda doğal görüntüden mümkün olduğunca uzaklaşmamakta fayda bulunmaktadır Sadece bembeyaz dişler yerine daha dinamik, doğal bir beyazlık hastayı olduğu kadar bizi de tatmin eder.

Pembe estetik ne demektir?

Plan belirlenirken dişetlerini özel olarak incelemek gerekmektedir. Her insanın kendine has özel bir gülüşü vardır. Kiminde dişetleri daha fazla görünür ya da simetrik değildir. Estetik uygulamalardaki amaç kişiye belirli kriterler dahilinde en yakışanını bulmaktır. Dişetlerinin gülerken fazla göründüğü , asimetrik olduğu ya da diş boylarının normalden kısa olduğu durumlarda dişetlerine müdahalede bulunmak gerekir. Kliniğimizde tek seansta ağrısız ve kanamasız dişeti seviyeleme işlemi gerçekleştirilebilmektedir.

Gülüş tasarımı kaç seansta tamamlanır?

Vakanın durumuna göre değişebilmekle beraber 2-4 seans sürebilmektedir. Dişeti işlemlerinin gerektiği durumlarda, gülüşün son halini alması daha uzun sürebilmektedir.

Her gülüş tasarımında dişler kesilir mi?

Gülüş tasarımı yaparken dişler mutlaka kesilir veya kaplanır diye bir şey yoktur. Bazen porselen lamina, bonding veya beyazlatma ve hatta tel tedavisi işlemleriyle bile gülüş yeniden düzenlenebilmektedir.