ÇOCUK DİŞ HEKİMLİĞİ

İlk süt dişleri ne zaman çıkar?

İlk dişlerin çıkması yaklaşık 6 aylık iken alt dişler ile başlar. 3 yaş civarında bütün dişler tamamlanır ve ağızda 20 adet diş olması beklenir.

Süt dişinin erken ya da geç çıkması sorun yaratır mı?

Bebeklerde diş çıkma zamanında genetik faktör önemlidir. Altta yatan başka bir hastalık yoksa sağlıklı bebeklerin dişlerinin erken ya da geç çıkması bir problem teşkil etmez.

Dişlerin geç çıkması genellikle prematüre doğum, düşük doğum ağırlığı ya da düşük D vitamini seviyesiyle ilgilidir. 18 aylık bir bebeğin süt dişleri hala çıkmamışsa diş hekimine muayeneye gitmesi önerilir. Süt dişlerini geç çıkaran bebeklerin daimi dişlerini de geç çıkarması beklenir.

Dişlerin erken çıkması çabuk çürüyecek anlamına mı gelir?

Bebeklerde dişlerin erken çıkması durumunda, ağız bakımı daha zor olacağından diş çürüğü riski nispeten artmaktadır. Dişler ilk çıktığında ve sonrasında düzenli aralılarla diş hekimi muayenesi gerekmektir.

Çocuğunuzla ilk kez diş doktoruna gelirken nelere dikkat etmek gerekir?

 

Çocuğunuzun diş hekimini ilk ziyareti herhangi bir ağrısı olmadan sadece tanışma ve kontrol amacıyla olması oldukça önemlidir.

  • Çocuğunuzu işlem sonrası hediye ve benzeri şeylerle ödüllendirmeyin.
  • Randevuya gelmeden önce motivasyon arttırıcı cümleler kurmak önemlidir. ‘Korkma, canın yanmayacak’ gibi cümleler kurmaktansa ‘Yapabileceğine inanıyorum.’ demek daha doğrudur.
  • Çocuğunuz yaramazlık yaptığında ‘Sana iğne yaptırırım’, ‘Doktor amca/teyze sana kızar’ gibi cümlelerle çocuğunuzu korkutmayın ve kimsenin korkutmasına da müsaade etmeyin.
  • Aile ve diş hekiminin verdiği bilgilerde uyuşmazlık olmasını önlemek için yapılacak işlemler hakkında bilgi vermeyi diş hekimine bırakın.
  • Gitmeden önce doktorculuk oynayarak olayı sempatik hale getirebilirsiniz.
  • Uzun ve yoğun okul günlerinden sonra çocuğunuzu diş hekimine getirmeyin. Normalde çok uyumlu olan bir çocuk yorulduğunda farklı tepkiler verebilir.

Çocuklara uygulanan koruyucu uygulamalar nelerdir?

 

Fissür örtücü: Azı dişlerinde çürüğe elverişli girintili alanlarda besin birikmesini önlemek amacıyla bu alanların akışkan bir dolgu malzemesiyle kaplanmasıdır. Herhangi bir zararı ya da yan etkisi yoktur. Dolgu yapılmasına neden olabilecek dişin üst yüzeyindeki riskli alanların çürük oluşmadan korunmasını sağlar. Yapıldıktan sonra düşme ya da kırılma ihtimaline karşı düzenli kontrol gerektirir.

Flour: Dişlerin minesini çürük oluşumuna karşı kuvvetlendirmek amacıyla uygulanan vernik ya da jellerdir. Sosyal medyada ve toplumda çıkan haberlerin aksine doğru bir şekilde uygulanırsa sağlığa bir zararı yoktur. Etkinliği 4-6 ay arasında sürdüğünden düzenli aralıklarla tekrarlamak gereklidir. Uygulama çocukta herhangi bir travmaya neden olmaz. Uygulama sonrası 1 saat bir şey yeme-içme yapılmaz. 24 saatte süt ve süt ürünlerinden uzak durmak gerekir.