Estetik Dolgu

Estetik Dolgu Tedavisi (Bonding) Nedir?

Estetik Dolgu (Bonding) tedavisi, günümüzde en çok ve en son uygulanan koruyucu diş hekimliği işlemlerinden biridir.

Bonding’in kelime anlamı yapıştırmadır. Bonding tedavisi, dişte hasara neden olmadan, estetik dolgu (kompozit dolgu) malzemelerinin dişe yapıştırılmasıyla uygulanır. Bonding tedavisi kolay ve ekonomik bir kozmetik diş hekimliği uygulamasıdır.

Estetik Dolgu (Bonding) hangi durumlarda uygulanır?

Estetik Dolgu (Bonding) tedavisi; sıklıkla diş aralıklarının kapatılmasında, kırık dişlerin onarılmasında kullanılan çok başarılı bir yöntemdir. Dişinizin yarısının kırık olduğu durumlarda bile bonding tedavisi başarılı olabilmektedir. Bunun dışında çürük dişlerin tedavisi, kalıcı renklenme problemlerinin düzeltilmesi, dişlerin daha uzun görünmesinin sağlanması ya da dişlerdeki bazı şekil bozukluklarının düzeltilerek yeni bir gülüş tasarlanması için bonding tedavisine başvurulabilir.

Estetik Dolgu (Bonding) Tedavisi nasıl uygulanır?

 

Kliniğe geldiğinizde dişlerinizin mevcut durum fotoğrafları alınır ardından uygulamaya başlanır. Klasik diş kaplama yöntemlerinin aksine dişten ya hiç aşındırılma yapılmaz ya da çok az miktarda aşındırma yapılır.

Dişinizin yüzeyi pürüzlendirilerek estetik dolgu malzemesi için tutuculuk sağlanır. Ardından bonding materyali ve diş rengindeki kompozit dolgu dişe uygulanır ve cilası yapılır.

Bonding sonrası sonuç fotoğrafları alınır ve işlem biter.

İşlem sırasında hastaya eş zamanlı olarak dişleri gösterilebilir, böylece hastanın isteklerine göre diş şeklinde değişiklik yapılabilir. Bu sayede hastanın hayalindeki dişe en yakın dişler elde edilebilir.

Estetik Dolgu (Bonding) dişlere zarar verir mi?

 

Bonding tedavisi, minimal invaziv bir uygulamadır yani; dişe zarar vermeden dişe malzemeyi yapıştırarak uygulanan bir yöntemdir. Bu sebeple bonding tedavisi dişi koruyucu bir uygulamadır diyebiliriz.

Estetik Dolgu Tedavisi sonrasında nelere dikkat etmeliyim?

Bonding uygulanmış dişlerin bakımı, normal dişlerin bakımından farksızdır. Dişlerimizde olduğu gibi, bonding uygulanmış dişlerin de her gün düzenli fırçalanması, diş ipinin kullanılması oldukça önemlidir. Leke oluşumlarını en aza indirmek için özellikle ilk 48 saat içinde renkli yiyecek ve içeceklerden olabildiğince uzak durmak gerekir.

Kompozit dolgu doğal diş kadar sağlam değildir. Bu nedenle sert cisimleri (fındık, fıstık gibi) dişinizle kırmamanız gerekir. Ayrıca tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklarınızdan vazgeçmeniz gerekmektedir. Dişlerin düzenli bakımı ve diş hekiminin düzenli kontrolleri tedavinin ömrünü uzatacaktır. Bu nedenle rutin ağız bakımınızı ve rutin hekim kontrollerinizi aksatmamalısınız. Bu kontroller sırasında kompozit dolgularınızın tekrar cilalanması da gerekebilir.